Omgeving

OMGEVING EN ACTIVITEITEN

Het plattelandsdorpje Trzcińsko ligt in de gemeente Janowice Wielkie in Zuidwest Polen in de uitlopers van het Reuzengebergte, in het Rudawski landschapspark.

De traditionele boeren hoeve is omgeven door velden en bossen waar je geregeld reeën, wilde zwijnen en zelfs af en toe een otter kunt zien. Vanuit de heuvels baant een beek zich een weg en komt uit in verschillende vijvers waarbij je heerlijk kunt genieten van het uitzicht en de flora en fauna (kikkers, de boerenzwaluw, ooievaar).

Aan de binnenhof vind je de oude stal waar vroeger de boerenkarren doorreden. Dit is nu een landelijk gedecoreerde ruimte met een grote stoere tafel, heerlijk om een drankje te doen, wat te lezen of spelletjes doen.

Er is genoeg ruimte zodat kinderen kunnen spelen en volwassenen van hun rust kunnen genieten. De Bober rivier grenst aan het landgoed. Hierin kan heerlijke verkoeling worden gezocht en in worden gespeeld.

WANDELEN EN FIETSEN

Vanuit de accomodatie loop je zo de natuur in. De liefhebber kan zijn hart ophalen, in de omliggende dorpen en heuvels kunnen korte of uitgebreidere wandel-, fiets- en bergtochten worden gemaakt. Wandel- en fietskaarten zijn aanwezig en we adviseren u graag over de mooiste routes.

SOKOLIK

De top van de Sokolik is op een 1 wandel uur van Dom Sokolik, via een 19de eeuwse gietijzeren trap bereikt u het platform met 360 graden zicht op het Reuzengebergte. De top is ook een populaire oefen lokatie voor de Poolse bergsport vereniging. In het Keizerlijke Zwitserse jachthuis kunt kleine versnaperingen krijgen.

KASTEEL RUINE BOLCZOW

Twee kilometer ten oosten van Dom Sokolik vind je op kasteel ruïne Bolczów. Een slingerpad door de donkere bossen brengt je naar het kasteel dat op de top van een berg gelegen is.

KUPFERBERG

Het verdwenen Duitse mijnbouwstadje Kupferberg bevind zich op 4km. Over de geschiedenis van Kupferberg en haar ondergang is een recentelijk een boek geschreven. Hier vind ook elk jaar de laatste week van augustus het Kupferberg literatuur festival plaats.

ETEN EN DRINKEN

In Janowice Wielkie (3km) vind je een supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Hier zijn ook twee eetgelegenheden. Het traditionele Poolse restaurant Mama Rosa en de Miedzianka Browar, een moderne brouwerij met restaurant en een geweldig buitenterras met wijds uitzicht op het Reuzengebergte (ooit bestempeld door de Duitse wereldreiziger Alexander von Humboldt als een van de 7 mooiste uitzichten ter wereld). U kunt sfeervol dineren in de kastelen lomnitz, Fischbach en Schildau (allen op 8 km afstand)

HET REUZENGEBERGTE

Zowel in de zomer en winter kun je de diverse skiliften gebruiken om te genieten van alle activiteiten in dit gebied. Hierbij zijn er voor de overige sportieve bezigheden zoals paardrijden, zwemmen, mountainbiken en bergsport volop mogelijkheden. Een leuke bijkomstigheid is dat alles heel betaalbaar is, van eten buiten de deur tot uitjes en activiteiten voor jong en oud. Dat alles in een decor waar de natuur, cultuur en historie vanaf stralen. Kies eens voor een andere bestemming en laat je verrassen door al het moois dat Neder-Silezië en Dom Sokolik je te bieden hebben.

KASTELEN

In de directe omgeving van Dom Sokolik vind je al een aantal fraaie kastelen waar je heerlijk kunt eten, Palac Lomnice. Palac Wojanow en Palac Karpniki. Iets verder richting Jelenia Gora vind je Palac Stanizow, met een zeer fraai interieur en een even goede keuken. Ook vind je hier Palac Ksiazecy waar koffie en thee en bezichtigingen zijn. Een bezoek aan Zamek Ksiaz is zeker de moeite waard, moderne kunst is hier gecombineerd met fraai gerestaureerde zalen. Je vind hier in de buurt ook de koninklijke stallen met overdekte rijbak. Hier in de buurt ligt ook de fraaie Kathedraal in het dorpje Krzeszow, oogverblindend gedecoreerd met bladgoud. Zamek Grodziec in Grodziec is een leuk kasteel voor kinderen, omdat er geen rondleidingen zijn en je op eigen gelegenheid door het kasteel met z’n velle gangetjes mag dwalen. Zamek(kasteel)Czochaligt aan een meer waar je waterfietsen kunt huren. In de buurt van Jelenia Gora ligt kasteel Chojnik, waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

STEDEN

Jelenia Góra, is de meest zuid-westelijkgelegen grotere plaats in Polen. Het heeft een prachtig, kleurig marktplein metveel terrassen, restaurants en natuurlijk het stadhuis. Hier vindt u ook diverse grote super-en bouwmarkten. Bolesławiec, is wereldberoemd vanwege haar aardewerk. U vindt hier de aardewerkfabrieken met hun winkeltjes, maar ook het centrum is zeker een bezoekje waard. Wrocław is een provinciehoofdstad met een prachtige binnenstad, vele winkels en musea. Overal in de binnenstad ziet u bronzen kaboutertjes. Leuk om via de kabouters de binnenstad te verkennen. Een kaart met alle kabouters is bij de vvv te verkrijgen

MARKTEN

Zondagmarkt Iedere zondagmorgen tot ca 12.00 uur is er aan de rand van Jelenia Góra (ca 25 km) een gezellige rommel- en versmarkt. Het is er altijd gezellig druk en heerlijk om rond te slenteren. Antiek en curiosamarkt In het laatste weekend van september, in 2019 dus van 27 tot en met 29 september, is er een grote antiek- en curiosamarkt in Jelenia Góra, Door het hele centrum staan standjes uitgestald echte een aanrader voor de liefhebber en verzamelaar.

Enthousiast geworden? Bekijk de accomodaties.